Фолклор Србија

Kud "Abrasevic 1905" - Beograd

Администратори

Албуми са сликама

Тренутно немате креираних албума.

Видео

Тренутно нема додатих снимака

Догађаји

Kud "Abrasevic 1905" - Beograd
Информације о групи
Категорија:

Србија

Град: Beograd
Адреса: Resavska 76
Инфо:
Kud "Abrasevic 1905" - Beograd
Креирано:
субота, 26 март 2011

Инфо

Телефон: Факс: Скајп адреса:
Вебсајт: Е-пошта:
abra1905@gmail.com

Школа фолклора

Понедељак: Уторак: Среда: Четвртак: Петак: Субота: Недеља:

Опис

Kulturno umetnicko drustvo Abrasevic iz Beograda.

Ulica Resavska,broj 76

Profil na Facebook-u - http://www.facebook.com/editprofile.php?sk=basic&success=1#!/profile.php?id=100001838564798&sk=info

Grupa na Facebook-u - http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&gid=6513414441#!/group.php?gid=6513414441&v=wall

Kulturno umetnicko drustvo "Abrasevic" iz Beograda osnovano je 12. novembra 1905. godine kao rezultat ideje da se radnicka klasa u Srbiji prosvetli... jedno je od najstarijih drustava u oblasti kulturno umetnickog amaterizma u Srbiji. Ime je društvo dobilo po revolucionarnom pesniku Kosti Abraševiću, koji je umro mlad, u 19. godini, a simbolizovao je slobodoumnost toga doba. Zanimljivo je da su u "Abraševiću" vežbe folklora sa decom počele još 1913, mada je sam folklor u našoj zemlji ekspanziju doživeo tek posle Drugog svetskog rata.

Abrasevic danas broji preko 1000 clanova koji su rasporedjeni u vise sekcija kao sto su sva tri ansambla,deciji folklorni ansambl,mesoviti hor,skola folklora,sekcija veterana,pevacka grupa.

Dobitnik je najvisih drustvenih priznanja i pobednik mnogobrojnih domacih i stranih festivala sirom sveta. Gostovao je na svim kontinentima osim Australije i jedan je od retkih kolektiva koji moze da se pohvali konstantnoscu svog prisustva na medjunarodnoj sceni.

Nastupi ansambala narodnih pesama i igara kao i mesovitog hora, na najvecim svetskim scenama, i kritike koje su ansambli tom prilikom dobili, najbolji su dokaz da je Abrasevic vec decenijama jedan od najuspesnijih reprezenata nacionalne kulture u inostranstvu.

Osnovno umetnicko opredeljenje ansambla su umetnicka nadgradnja narodnog stvaralastva kroz stilizaciju pokreta, visok nivo izvodjenja, mladost i masovnost.

Program Abrasevica osmisljali su i umetnicki obogatili najpoznatiji jugoslovenski i srpski umetnici, dirigenti, koreografi, kompozitori, reditelji, a veliki broj istaknutih i poznatih umetnika svoje karijere zapoceo je u Abrasevicu.

Na programu folklornog ansambla nalazi se 55 koreografija iz svih krajeva Srbije. Posebna paznja se poklanja radu sa decomu svim kategorijama stvaralastva i Abrasevic je po tome poznat i van granica zemlje.

Uvek pun energije, sa novim idejama, Abrasevic je unosio novine u kulturno umetnicko stvaralastvo i bio je preteca novih tendencija i pokreta...

Објаве

Тренутно нема објава

Разговори

Тренутно нема разговора.